Posted on Hozzászólás most!

A New York sajttorta receptje

New York Cheesecake sajttorta

A New York-i sajttorta az én kedvenc desszertem. Valójában, amikor először csaknem 10 évvel ezelőtt megkóstoltam ezt a desszertet tudtam, hogy ez lesz a kedvencem.

Igazat mondva: a New York-i sajttorta elkészítése kicsit bonyolult lehet. Az alapanyagok egyszerűek, de mivel a sajttortát gőzfürdőbe készül, figyelni kell a felület repedése, valamint a túl- vagy alulfőzés miatt. De az elmúlt években több mint 50 sajttorta sütése után (születésnapokra és ilyenekre) azt tapasztaltam, hogy a megfelelő recepttel és néhány mutatóval egy krémes, repedésmentes New York-i sajttorta teljesen kivitelezhető, még a kezdőknek is.

MI SZÜKSÉGES A NEW YORK SAJTTORTÁRA KÉSZÍTÉSÉHEZ

Mielőtt megismernénk a receptet, szüksége lesz egy 24-26 cm átmérőjű tortaformára. Az a legjobb, ha a torta oldala levehető, így egyszerűen kiviheted majd a kész tortát, és vastag alumínium fóliára.

New York sajttorta előkészítés alatt
New York sajttorta előkészítés alatt

Hozzávalók a tészta alaphoz:

  • 1-1 / 2 pohár ( 140gr) graham keksz morzsa, de ha pont nincs olyan keksz otthon, bármilyen keksz morzsa jó lehet, például háztartási keksz
  • 5 evőkanál (80 gr) sózatlan vaj olvasztva
  • 1 evő kanál barna cukor

Hozzávalók a krémhez:

  • 900 gr sajt krém Philadelphia (szoba hőmérsékletű)
  • 200 gr cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 teáskanál vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 tojás
  • 1 pohár tejföl 20%
  • 1 csipetnyi só

Elkészítési idő: 60 perc + 2-2,5 óra

A New York sajttorta elkészítése

Melegítsed elő a sütőt 170 ° C-ra. Keverőtálba öntsd a graham keksz morzsákat, keverd hozzá a cukrot és a sót, majd az olvasztott vajat. A keksz morzsát nyomkodd le a tortaforma aljára. Süsd 10 percig előmelegített sütőbe barnulásig. Vedd ki a sütőből a sajttorta alapot, a hőfokot pedig állítsd 160 fokra.

A sajtkrémet töltsd keverőtálba, add hozzá a vanília kivonatot, majd mixer vagy robotgép segítségével néhány perc alatt krémesítsd. Lassú fokozaton tovább keverve öntsd hozzá a cukrot, majd keverd még 1 percig. Továbbra is lassú fokozaton keverve egyesével add a sajtkrémes masszához a tojásokat, majd eggyel gyorsabb fokozaton keverd még 1 percig, ennek eredményeképpen sima, egynemű krémet kell kapnod, végül ismét a legalacsonyabb fokozatot használva add hozzá a tejfölt.

Öntsd a krémet a sajttorta alapjára, ha szükséges, spatulával (jó a kés vagy a kanál is) simítsd el a sajttorta tetejét. A tortaformát kívülről és alulról jól beburkoljuk több alufóliába, ez azért szükséges, hogy majd a vízfürdőből a víz nehogy beszivárogjon a tortába.

kívülről és alulról jól beburkoljuk több alufóliába
Kívülről és alulról jól beburkoljuk több alufóliába
Öntsd a krémet a sajttorta alapjára
Öntsd a krémet a sajttorta alapjára

Behelyezzük a formát egy mély tepsibe, amelyben jól elfér, majd frissen forralt vizet öntünk a tepsibe, úgy, hogy kb. a tepsi feléig érjen. Betesszük a sütőbe és 90 percig sütjük. Ekkor még „remegni” fog egy kicsit, de nem baj, mert a hűlés alatt is tovább sül még. Az kifejezetten jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben, úgyhogy érdemes már előző este elkészíteni.

90 percig sütjük a sajttortát
90 percig sütjük

Tálaláshoz:

Távolítsd el a tortaforma oldalát. Szeleteld a tortát éles késsel, és a kést mosd át a szeletelés között meleg vízbe. Tálaljuk málnás vagy áfonyás jammel.

New York sajttorta tálalása málnás vagy áfonyás jammel
New York sajttorta tálalása málnás vagy áfonyás jammel
Posted on Hozzászólás most!

Mihez kezd egy szuperhős az áfonyás sajttortával?

Áfonyás citromos sajttorta

A címben szereplő kérdés még találós kérdésnek is gyenge lenne, annyira egyszerű a válasz: természetesen megeszi ? Ugyanis a lényegi kérdés nem az, hogy mit fog csinálni vele, sokkal inkább az, hogy a számtalan ízkombinációból miért éppen az áfonyás sajttortára esik a választása?

Az áfonyás sajttorta titka

Bizonyára hallottál már a szuper gyümölcsökről. Azért érdemelték ki a szuper nevet, mert amellett hogy finomak és egészségesek, még a külsődet is szuperebbé varázsolják. Mindegy, hogy külsőleg vagy belsőleg alkalmazod, bátran megeheted, de a bőrödre is kenheted, esetleg a hajadra teheted pakolásként, rengeteg hasznos anyaggal fognak feltölteni.

Az áfonya is ilyen szuper gyümölcs. magas C-vitamin, flavonoid és antioxidáns tartalmának köszönhetően elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Bőségesen tartalmaz még A-, B1- és D-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, ként, mangánt és foszfort.

Jó hír, hogy jótékony hatásainak élvezéséhez nem kell kilószámra fogyasztani, mert napi egy adag már meghozza az eredményt, ráadásul rendszeres fogyasztása hozzájárul az erek, a szív, sőt a szem egészségének a megőrzéséhez is. Segít megőrizni a kiegyensúlyozott vérnyomást, javítja a szellemi teljesítményt is. Méregtelenítő és vesetisztító hatású. A népi gyógyászatban a hasmenés, fogínygyulladás, húgyúti fertőzések régről ismert ellenszere. Gyógyhatásait már a középkorban leírták. Fekete inzulinnak is hívják, mert képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni. Gondoltad volna, hogy ennyi minden rejlik ebben a csodaszép kis kék bogyóban?

Ráadásul az áfonya kalóriatartalma alacsony, így fogyókúrázók is beilleszthetik az étrendjükbe. A legújabb kutatások pedig bizonyították, hogy a fagyasztott gyümölcs ugyanolyan egészséges, mint a friss.

Áfonya, a csodabogyó

Nos, az áfonya önmagában is finom, de sajttorta változatban egyszerűen fenséges! A SayCheese áfonyás sajttortájában csak jó dolgok vannak: a felülmúlhatatlan áfonyán kívül tejszínes sajtkrém és linzer morzsa teszi feledhetetlenné.

Számos áfonyás sajttorta recept kering a neten. De az igazán finom sajttorta tökéletes időzítést, tökéletes hőmérsékletet és az apró részletek iránti odaadó figyelmet követel meg. Az eredmény magáért beszél: olyan torta születik, amit a szuperhősök is szívesen falatoznának!

Szeretnéd szuperhősnek érezni magad? Kóstold meg a SayCheese áfonyás sajttortáját>>